Brže, više, jače!

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

U tijeku su 32. ljetne olimpijske igre koje se spletom okolnosti održavaju ove godine. U trajanju od 16 dana u svojim će se disciplinama natjecati najbolji sportaši koji su se proteklih pet godina marljivo pripremali u nadi da će svoja znanja i vještine pokazati pred cijelim svijetom te ponosno predstavljati svoju zemlju. Nekima je to kruna karijere i prilika da se njihovo ime zauvijek upiše u sportsku povijest.

Posvećenost svojim ciljevima, disciplina, beskompromisan trud i vjera u sebe neki su od preduvjeta koje treba zadovoljiti da bi se uopće moglo sudjelovati na ovakvom sportskom događaju. U mentalni sklop svakako treba “ugraditi” osjećaj nacionalnog ponosa koji može dati dodatan zanos i kvalitetu u izvedbi. Podrška navijača i simpatizera bit će „šlag na tortu“ jer će se spomenuti sastojci prepoznati kao vrijedni pažnje i divljenja. Brže, više i jače u mislima je mnogih i sport je ponovo ujedinio čovječanstvo. No, što je s onima koji se neće okititi medaljama? Jesu li oni manje vrijedni?

Nipošto! Sudjelovati na ovakvom natjecanju treba biti čast i privilegija za svakog sportaša. Nedavne scene sa zelenih terena otvorile su rasprave kakav je to mentalni sklop sportaša koji neposredno nakon dodjele (srebrnih) medalja iste skidaju i pognutih glava napuštaju teren. Kakav je to sustav vrijednosti koji ne cijeni manje od prvog mjesta? Jesmo li postali robovi perfekcionizmu i rezultatima kao ključnim kriterijima uspjeha?

Osim značajnih kulturoloških utjecaja, kao i odgojnih, možemo se složiti da je razlog takvom nesportskom ponašanju upravo fiksni mentalni sklop koji ne priznaje ništa manje od prvog mjesta, odnosno pobjede (osvajanja turnira). Nadalje, postavljajući ciljeve usmjerene na rezultat neminovno ćemo se kad-tad dovesti u situaciju frustriranosti i nemoći. Umjesto toga potrebno je pobijediti sebe, analizirati svoju izvedbu i uživati u izvedbi. Svakom protivniku pokazati poštovanje i ponašati se u duhu fair play igre. To je način razmišljanja vrhunskih sportaša koje nikad nećete vidjeti da se raduju tuđem neuspjehu, odnosno da ne cijene svoj uspjeh koji ne mora nužno biti najviše mjesto na postolju. Istinski sportaši će biti ponosni na sebe i svoju podršku te će uvijek dati sve od sebe.  

Psihološka priprema sportaše priprema na izazove koji dolaze na ovakvim natjecanjima. Uspješni su oni sportaši koji uživaju u svojoj izvedbi i ostvare svoje ciljeve, a pritom pokažu svojim konkurentima da poštuju njihove dosege i rezultate. Ujedinimo se u fair play ponašanju i bodrenju istinskih sportaša!

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube