Pomakni granice

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Čovjek je misaono biće, a u prilog tome govori podatak da se čovjeku u stanju budnosti svake dvije sekunde pojavi neka misao. To možda zvuči kao da je naš mozak prebukiran mislima, no postoji „filter“ koji služi da većinu ovih misli odbacimo, a samo one ključne za funkcioniranje (i preživljavanje) uzmemo u obzir i obradimo ih na svjesnoj razini. Još jedan zanimljiv podatak govori u prilog tome koliko naš mozak ima zahtjevnu ulogu, a to je podatak da se velika većina tih misli ponavlja (prema procjenama istraživača čak 95%). To možemo protumačiti tako što naš mozak očigledno iznova obrađuje informacije pokušavajući razriješiti neki problem i pronaći optimalno rješenje. Sve već rečeno možda nije toliko iznenađujuće koliko podatak da je čak 80% tih misli – negativno! Tu dolazimo do potencijalnog problema jer je u psihologiji poznato da nam negativne misli stvaraju negativne osjećaje koji onda negativno utječu na naše ponašanje.

U sportu se negativne misli javljaju u neizvjesnim i potencijalno stresnim situacijama. Način funkcioniranja se mijenja i sportaš postaje napet, tjeskoban i vjerojatno preplašen ako se prepusti negativnom razmišljanju. Ključ je u pravilnoj psihološkoj pripremi kojom se mogu predvidjeti i vizualizirati određene situacije za koje znamo da bi mogle stvoriti ovakvu reakciju. Izrada plana ponašanja i primjena rutina mogu biti od pomoći jer će tako sportaš znati što u tom trenutku treba raditi kako bi održao fokus i samopouzdanje. Primjerice, vježbe opuštanja (usmjereno disanje) su klasičan primjer kako sportaš može ostati „u trenutku i na mjestu“ te se prikladno nositi sa stresnom situacijom. Pritom treba biti vješt u izvođenju ovih vježbi i tehnika, odnosno trenirati ove tehnike u situacijama koje nisu toliko stresne (npr. na treningu). Cilj je pomaknuti vlastite granice te naučiti kako neizvjesnost i pritisak iskoristiti za poboljšanje izvedbe.

Prevladavanje ovakvih situacija daje nam snagu i moć, a istovremeno takva iskustva „grade“ naše samopouzdanje i pomiču mentalne barijere. Sportaš postaje otporan i s vremenom nauči kako uživati u situacijama koje je do tad izbjegavao ili se nije uspješno suočavao s njima. Za sve ovo potreban je predan rad i disciplina, ali i vjera da će spomenute tehnike pomoći. Sportski psiholog može pomoći u psihoedukaciji i demonstraciji navedenih tehnika jer ih tako sportaš lakše razumije i koristi u situacijama kad mu zatrebaju.

Razbijanje (mentalnih) barijera i razvoj sportaša pomalo je nalik razvoju specifične biljke koja je prikazana na početku ovog teksta. Riječ je o kineskom bambusu čije sjeme nakon što se posije, otprilike pet godina nevidljivo, ispod zemlje razvija svoje korijenje, skuplja hranu i minerale za rast. Nakon pet godina, dok korijenje dovoljno ojača i naraste pod zemljom, u roku od nekoliko sati kineski bambus naraste dvadeset pet metara. Slično kaže i jedna izreka: “Radi u tišini, neka rezultati naprave buku!”.

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube