Čemu služi rutina prije izvođenja?

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Vrijeme prije nastupa na nekom natjecanju i način kako ga provodimo uvelike određuje konačan ishod. U tom periodu pomaže rutina koju sportaš izvodi kako bi se optimalno pripremio za natjecanje. Osnovni je cilj dobiti osjećaj kontrole nad situacijom, razviti pozitivan stav i samopouzdanje te postići adekvatan fokus koji će nam pomoći da na natjecanju optimalno izvodimo uvježbane radnje i uživamo u sportu.

Pozitivan stav je nešto što možemo kontrolirati. Time je rečeno ono najbitnije – imamo pravo vjerovati u pozitivan ishod. U tu svrhu možemo njegovati stav poput: „Idem se boriti do zadnjeg poena/minute jer to mi nitko ne može oduzeti!“. Na taj način fokus automatski prebacujemo na proces (borbu), a ne na ishod. Ovo je posebno važno za sportaše koji su primarno motivirani rezultatima, plasmanom i trofejima. Promjene u mentalnom sklopu ovog tipa zahtijevaju puno truda, a suradnja sa sportskim psihologom može olakšati ovaj proces.

Samopouzdanje je vrlo varijabilan koncept jer mnogim sportašima oscilira od natjecanja do natjecanja, ali i tijekom sâme izvedbe. Zato je važno prije natjecanja osvrnuti se na minuli rad na treninzima i kvalitetu nastupa što može poslužiti kao osnova za uvid u trenutno stanje forme. Ako forma nije na optimalnoj razini, sjetite se da je ovo natjecanje prilika da najprije sebi, a onda i drugima, dokažete da ste bolji. Istovremeno osjetite spremnost za prihvaćanje eventualnih grešaka u izvođenju koje se mogu dogoditi. Samopouzdanje možete shvatiti kao “mentalni imunosni sustav” koji štiti naš mentalni sklop od negativnih interpretacije pogrešaka, reakcija publike, komentara trenera i ostalih ometača koji nastoje kompromitirati naš unutarnji balans.

I najvažnije – fokus ! Biti usmjeren na ono što je bitno predstavlja velik izazov i „prekaljenim“ sportašima, a kamoli onima s manje iskustva. Poanta je postaviti realne ciljeve koji će biti usmjereni na izvođenje, vizualizirati scenarije koji se mogu dogoditi i napraviti strategiju suočavanja s pojedinim scenarijem. Nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kojim tijekom će se natjecanje odvijati. Ali istovremeno, nitko nam ne brani da stvaramo sliku u glavi i zamišljamo različite situacije do kojih može doći. Ne podcjenjujte moć vizualizacije! Zamišljanje i proživljavanje nekih situacija pomaže nam da se pripremimo i adekvatnije reagiramo ako se takva situacija stvarno i dogodi.

Za kraj ne zaboravite – rutina prije natjecanja veoma je važan i neizostavan dio uspješnog izvođenja. U planiranju i osmišljavanju iste kao i provedbi tog plana može vam pomoći sportski psiholog, a na vama je da odlučite hoćete li se adekvatno pripremiti za predstojeće izazove! Sportski pozdrav!

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube