Kako održati koncentraciju?

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Koncentracija je jedno od temeljnih područja kojim se bavimo u okviru psihološke pripreme sportaša. Sportašima često predstavlja izazov fokusirati se na izvedbu pogotovo u trenucima kad primjerice jedna lopta ili jedan bod može odrediti konačan ishod sportskog susreta. U početku rada na fokusu nastojimo odrediti koji su to ometači koji otklanjaju fokus od uspješne izvedbe, a nakon toga planiramo kako usmjeriti fokus na ono što sportaši mogu kontrolirati, a to je vlastita izvedba. Međutim, da bismo to uspjeli, moramo naučiti kako upravljati vlastitom pažnjom. Postoje vježbe kojima možemo proširiti fokus na okolinu, usmjeriti ga na vlastite misli i emocije, odnosno kako ga preusmjeriti na sebe i svoju izvedbu.
Za psihološku pripremu pred natjecanje od najveće je važnosti postaviti ciljeve koje želimo ostvariti. Takvi ciljevi moraju biti usmjereni na onaj dio izvedbe koji sportaš može kontrolirati. To je najčešće tehnika i taktika izvođenja, trud, kontrola emocija, pozitivan stav, poticajan samogovor itd. Česta pogreška koju sportaši naprave prije natjecanja je postavljanje rezultata odnosno ishoda natjecanja kao cilj. Problem je u tome što rezultat ovisi o brojnim faktorima nad kojima nemamo izravan utjecaj i često bude izvor frustracije za sportaše kad ne uspiju ostvariti taj cilj. U svakom sportu je rezultat važan, no može biti ometač u izvedbi kad nije u skladu s onim što očekujemo. Zato je bolje usmjeriti energiju na ostvarivanje ciljeva usmjerenih na svoju izvedbu.
Tijekom izvedbe, a posebno pred kraj natjecanja (utakmice, borbe) umor može dovesti do pada koncentracije. Za takve situacije treba biti pripremljen tako da osvijestimo umor i prihvatimo ga kao okolnost nad kojom nemamo izravan utjecaj, ali možemo svoju izvedbu prilagoditi s obzirom na pojavu takvih i sličnih okolnosti. U kontekstu psihološke pripreme možemo vizualizirati izvedbu u takvim okolnostima, odnosno napraviti „mentalnu sliku“ tehničko-taktičkih elemenata koje želimo odraditi. Pozitivan stav i poticajan samogovor je od velike važnosti u takvim izazovnim situacijama. Savjeti i iskustvo trenera mogu biti presudni u tim trenucima kad se zbog nagomilanog umora mogu javiti pogreške pa je korisno tijekom pripreme napraviti plan izvođenja u kritičnim trenucima. Postavljeni ciljevi, iskustvo u izazovnim situacijama, taktično znanje i emocionalna stabilnost su dodatni faktori koji pomažu u održavanju fokusa, a na svim ovim domenama se može kvalitetno raditi i dodatno napredovati.

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube