Å to je trokut suradnje u sportu?

šŸ–‹ PiÅ”e: Matej FiÅ”kuÅ”, sportski psiholog

Za uspjeh u sportu od izuzetne su važnosti kvalitetni odnosi u stručnom timu sportaÅ”a. Suradnja sportaÅ”a, roditelja (ako je sportaÅ” maloljetan) i trenera naziva se “trokut suradnje” i bilo bi poželjno da taj trokut, geometrijskim rječnikom, bude jednakostraničan. To znači da je jednako važan odnos između trenera i roditelja, kao i odnos roditelja i sportaÅ”a te sportaÅ”a i trenera.

Sportski psiholog u tom trokutu suradnje često bude posrednik i nastoji svakoj strani pomoći da uspostavi optimalan odnos. Međutim, kakav je to optimalan odnos? Toni Nadal, stric i bivÅ”i trener poznatog Å”panjolskog teniskog asa Rafaela Nadala, rekao je da odnos između trenera i sportaÅ”a mora imati zastupljene tri komponente: poÅ”tovanje, posvećenost i povjerenje.

Mogli bismo slobodno zaključiti da su ovo komponente svakog kvalitetnog odnosa. Međutim, u sportu ponekad treneri na neprikladan način žele steći poÅ”tovanje tako da pod svaku cijenu žele nametnuti svoj autoritet i na taj način steći poÅ”tovanje. Autoritet se primarno mora temeljiti na znanju i vjeÅ”tinama, a stil ponaÅ”anja mora imati podjednaku razinu nadzora (kontrole) i empatije.

Svaki trener mora od sportaÅ”a tražiti potpunu posvećenost ciljevima, ali je važno da ti ciljevi budu realni odnosno dostižni s obzirom na trenutnu formu sportaÅ”a, specifični (usmjereni na izvedbu). Ako postavimo takve ciljeve veća je vjerojatnost da će sportaÅ” točno znati Å”to se od njega očekuje, a analiza izvedbe će biti lakÅ”a kao i revidiranje ciljeva za sljedeće natjecanje.

Za posljednju komponentu – povjerenje, potrebno je mnogo iskustva i izazovnih situacija kroz koje treba proći kako bi se odnos razvio u željenom smjeru. Osim toga, da bismo razvili kvalitetan odnos potrebno je mnogo truda i međusobnog razumijevanja, ali i kvalitetne komunikacije. Za kvalitetnu komunikaciju nudim nekoliko savjeta trenerima. U prvom redu, odvojite vrijeme za komunikaciju s roditeljima. U razgovoru naglasite napredak, ali i ciljeve koje ste postavili za nadolazeći period. Kroz takav kvalitetan razgovor dodatno upoznajte osobnost sportaÅ”a. Saznajte okolnosti u kojima dijete živi (obiteljska situacija, Å”kolske ocjene, provođenje slobodnog vremena, hobiji i sl.). I na kraju – budite otvoreni za prijedloge roditelja/sportaÅ”a. Ponekad se do kvalitetnih ideja (npr. organizacija turnira, kampa i sl.) dolazi u neformalnim razgovorima kroz otvorenu komunikaciju. Za sve ovo potrebno je vrijeme i dobra volja, ali jednom kad uložite trud u razvoj kvalitetnih odnosa, rezultati će se viÅ”estruko vratiti.

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube