Što je trokut suradnje u sportu?

­čľő Pi┼íe: Matej Fi┼íku┼í, sportski psiholog

Za uspjeh u sportu od izuzetne su va┼żnosti kvalitetni odnosi u stru─Źnom timu sporta┼ía. Suradnja sporta┼ía, roditelja (ako je sporta┼í maloljetan) i trenera naziva se “trokut suradnje” i bilo bi po┼żeljno da taj trokut, geometrijskim rje─Źnikom, bude jednakostrani─Źan. To zna─Źi da je jednako va┼żan odnos izme─Ĺu trenera i roditelja, kao i odnos roditelja i sporta┼ía te sporta┼ía i trenera.

Sportski psiholog u tom trokutu suradnje ─Źesto bude posrednik i nastoji svakoj strani pomo─çi da uspostavi optimalan odnos. Me─Ĺutim, kakav je to optimalan odnos? Toni Nadal, stric i biv┼íi trener poznatog ┼ípanjolskog teniskog asa Rafaela Nadala, rekao je da odnos izme─Ĺu trenera i sporta┼ía mora imati zastupljene tri komponente: po┼ítovanje, posve─çenost i povjerenje.

Mogli bismo slobodno zaklju─Źiti da su ovo komponente svakog kvalitetnog odnosa. Me─Ĺutim, u sportu ponekad treneri na neprikladan na─Źin ┼żele ste─çi po┼ítovanje tako da pod svaku cijenu ┼żele nametnuti svoj autoritet i na taj na─Źin ste─çi po┼ítovanje. Autoritet se primarno mora temeljiti na znanju i vje┼ítinama, a stil pona┼íanja mora imati podjednaku razinu nadzora (kontrole) i empatije.

Svaki trener mora od sporta┼ía tra┼żiti potpunu posve─çenost ciljevima, ali je va┼żno da ti ciljevi budu realni odnosno dosti┼żni s obzirom na trenutnu formu sporta┼ía, specifi─Źni (usmjereni na izvedbu). Ako postavimo takve ciljeve ve─ça je vjerojatnost da ─çe sporta┼í to─Źno znati ┼íto se od njega o─Źekuje, a analiza izvedbe ─çe biti lak┼ía kao i revidiranje ciljeva za sljede─çe natjecanje.

Za posljednju komponentu – povjerenje, potrebno je mnogo iskustva i izazovnih situacija kroz koje treba pro─çi kako bi se odnos razvio u ┼żeljenom smjeru. Osim toga, da bismo razvili kvalitetan odnos potrebno je mnogo truda i me─Ĺusobnog razumijevanja, ali i kvalitetne komunikacije. Za kvalitetnu komunikaciju nudim nekoliko savjeta trenerima. U prvom redu, odvojite vrijeme za komunikaciju s roditeljima. U razgovoru naglasite napredak, ali i ciljeve koje ste postavili za nadolaze─çi period. Kroz takav kvalitetan razgovor dodatno upoznajte osobnost sporta┼ía. Saznajte okolnosti u kojima dijete ┼żivi (obiteljska situacija, ┼íkolske ocjene, provo─Ĺenje slobodnog vremena, hobiji i sl.). I na kraju – budite otvoreni za prijedloge roditelja/sporta┼ía. Ponekad se do kvalitetnih ideja (npr. organizacija turnira, kampa i sl.) dolazi u neformalnim razgovorima kroz otvorenu komunikaciju. Za sve ovo potrebno je vrijeme i dobra volja, ali jednom kad ulo┼żite trud u razvoj kvalitetnih odnosa, rezultati ─çe se vi┼íestruko vratiti.

Please follow and like us:
error

Svi─Ĺa ti se ─Źlanak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube