Kako poraz pretvoriti u pobjedu?

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Poznata izreka kaže: „U pobjedi se ne uzvisi, a u porazu ne ponizi“. Ova ideja mogla bi se sažeti u jednu osobinu – skromnost. U sportu je jedan od ciljeva pobijediti i dokazati da si bolji, ali pritom ostati skroman i iskazati poštovanje prema protivniku. Međutim, porazi su sastavni dio sazrijevanja i razvoja sportaša te ponekad mogu imati loš utjecaj na samopouzdanje i motivaciju sportaša. Može li se poraz pretvoriti u pobjedu? Može.

Iskustvo u radu sa sportašima različitih profila i razine izvrsnosti daje mi za pravo da mogu zaključiti kako je moguće iz poraza izaći kao pobjednik. To je u situacijama kad sportaš redovito postavlja ciljeve usmjerene na izvedbu. Takvi ciljevi su realni, dostižni i usmjereni na izvedbu. Za svaki sportski događaj sportaš mora imati specifične ciljeve temeljem kojih će nakon natjecanja ocijeniti svoju izvedbu. Ciljevi ujedno služe kao „fokus točke“ na koje je potrebno obratiti pažnju za vrijeme izvedbe. Ako malo bolje razmislite, učinak ciljeva je višestruk – oni djeluju na motivaciju, fokus, samopouzdanje i osjećaj kontrole koji je bitan u trenucima kad se bliži natjecanje, odnosno kad trema ponekad može prekomjerno povećati razinu uzbuđenja. Nakon natjecanja potrebno je raditi analizu izvođenja neovisno o ishodu. Kod analize izdvajaju se pozitivni i negativni elementi izvođenja. Osim toga, potrebno je ove elemente dodatno kategorizirati ovisno o tome ima li sportaš utjecaja na njih. Možda zvuči komplicirano, ali u praksi nije. Važno je da sportaš postane svjestan na što sve može utjecati – to je bitno za motivaciju i postavljanje ciljeva za sljedeće natjecanje. U slučaju negativnog ishoda bit će više negativnih elemenata izvođenja pa je potrebno biti strpljiv i tolerirati negativne emocije koje se pritom mogu javiti. Izdvojeni negativni elementi izvođenja na koje sportaš može utjecati poželjno je pretvoriti u ciljeve za nadolazeći period. Na ovaj način sportaš uči iz poraza i radi plan kako poboljšati svoju izvedbu. Osim toga, u svakoj analizi izvođenja potrebno je izdvojiti i pozitivne elemente izvođenja. Bez obzira kakav je konačan rezultat, zasigurno je bilo određenih elemenata koji su bili zadovoljavajući i to je dovoljan razlog za optimizam. Iz ovog je razvidno na koji način je moguće izaći iz poraza kao pobjednik.

Mnogi misle da se analiza izvođenja radi samo kad je ishod negativan. Naprotiv! Sportaši moraju znati što je utjecalo na pozitivan ishod kako bi i sljedeći put ponovili takvu izvedbu odnosno unaprijedili ciljeve i povećali vjerojatnost pozitivnog ishoda. Što više ciljeva ostvarimo, to ćemo više vjerovati u sebe i uživati u sportu. Porazi nas mogu naučiti kako unaprijediti svoju izvedbu i kad to postignemo, možemo slobodno za sebe reći da smo pobjednici.

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube