Kako (p)ostati motiviran?

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

U pozadini naših aktivnosti su motivi kojih često nismo ni svjesni. Oni usmjeravaju naše ponašanje i mobiliziraju naše resurse. U sportu do izražaja dolaze društveni motivi, kao i vanjski i unutarnji motivi. Kombinacija istih doprinosi osjećajima koji se javljaju kao rezultat (i) iskustva koje nosimo sa sobom. 

U nekom trenutku javljaju se prepreke i dolazi do pada motivacije, što u prijevodu znači da usmjeravamo resurse u neke aktivnosti koje nam se u tom trenutku čine važnije. Osim toga, tako štitimo svoj ego od eventualnog neuspjeha i odustajemo od cilja kojeg smo postavili. Međutim, kako održati motivaciju i nastaviti ulagati u sebe nakon pojave prepreka?

Izreka kaže: “Kad poželiš odustati, sjeti se zašto si počeo!”. Stoga je za početak važno da osvijestimo iz kojih smo motiva krenuli baviti se sportom. Svaki motiv možemo nekako nazvati i dati mu jasan okvir čime će postati konkretan i opipljiv. Kad smo to napravili, potrebno je imati jasan akcijski plan koji će nas dovesti do ostvarenja tog cilja. Osobito je važno predvidjeti pojavu prepreka i napraviti alternativne planove kako ćemo se suočiti s njima, odnosno prevenirati odustajanje od inicijalnog cilja. Drugim riječima, trebamo napraviti planove B, C, D, E itd. za slučaj da plan A ne prolazi. 

U radu sa sportašima često usmjeravam pažnju sportaša na unutarnje motive kao što su iskustva uživanja u sportu, osobni doprinos i trud u ostvarivanju izazovnih ciljeva, podrške koju su imali ili stekli kroz sport, pozitivne osjećaje i korisne lekcije koje su naučili tijekom bavljenja sportom. Dokazano je u brojnim istraživanjima da upravo unutarnji motivi pozitivno utječu na dugotrajno i predano bavljenje sportom. Smatram to važnim jer smisao sporta je osobni rast i razvoj te stjecanje vještina korisnih za život. Osim toga, hrabrost koju pokažemo u trenucima kad se bojimo, disciplina i pozitivan stav su korisne vještine koje sportaši mogu steći u okviru psihološke pripreme sportaša. Koriste se i specifične tehnike poput postavljanja ciljeva, vizualizacije i pozitivnog samogovora kako bi se kod sportaša održala mentalna čvrstoća.

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube