Očekuj neočekivano

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

“Stalna na tom svijetu, samo mijena jest” napisao je Petar Preradović, hrvatski pjesnik iz doba romantizma potvrđujući činjenicu da jedino u što možemo biti sigurni je promjena. Neprestano se mijenjamo i što prije to prihvatimo, tim ćemo prije uspostaviti životnu ravnotežu i biti uspješni. Životne okolnosti zahtijevaju od modernog čovjeka brzu prilagodbu na promjene. Dinamična okolina u kojoj živimo često nas prisiljava da preispitamo vlastite snage i slabosti, odnosno da unaprijedimo određene vještine. Ljudi koji žive u skladu s okolinom i promjenama ostaju mentalno zdravi što znači da produktivno doprinose zajednici u kojoj žive.

Stavimo ovu priču stavimo u kontekst sporta. U sportu su promjene vrlo česte pa je izazov za svakog sportaša prihvatiti promjene i prilagoditi im se u najkraćem roku. Psihološka priprema u tom kontekstu služi da sportaš nauči tehnike kojima će (primarno sebi) olakšati da se što uspješnije suoči s promjenama. Povremeno se radi procjena trenutnih snaga i slabosti, prilika i prijetnji kako bi se utvrdila područja za napredak. Postavljaju se ciljevi s obzirom na procijenjene slabosti i nastoji ih se pretvoriti u snage. Postavljanje ciljeva jača unutarnju motivaciju, a analiza procesa promjene i ostvarivanja ciljeva mijenja mentalni sklop sportaša i povećava samopouzdanje, ovisno o tome koliko je (procesnih) ciljeva ostvareno. Možda zvuči komplicirano, ali u praksi je ovaj proces vrlo jednostavan, ako se sportaš tome dovoljno posveti i uloži potreban trud. Sportski psiholog je podrška u cijelom procesu i služi kao facilitator (to je zapravo druga riječ za motivator) koje će olakšati cijeli proces promjene.

Često u psihološkoj pripremi za natjecanje sportaši koriste i vizualizaciju. Svrha korištenja vizualizacije je zamišljanje slijeda događaja koji bi se mogli dogoditi na nekom natjecanju. Popis je vrlo širok i mogli bismo nabrajati gro situacija koje možemo očekivati na natjecanju. Umješnost i kreativnost sportaša su ključne da bi tehnika vizualizacije bila učinkovita i korisna. Sportaši znaju da moraju očekivati neočekivano jer se prilike na sportskom terenu i izvan njega mijenjaju velikom brzinom, a vrijeme prilagodbe može odrediti ishod natjecanja. Tehnike refokusiranja i relaksacije mogu biti koristan alat kojim će sportaš zadržati sabranost i koncentraciju na izvedbu, istovremeno se prilagođavajući na promjene (npr. rezultata, uvjeta i sl.).

Psihološka priprema nužna je želi li sportaš uspješno prolaziti kroz promjene koje su u sportu očekivane i korisne. Bitno je zadržati vjeru u ostvarenje svojih ciljeva i prihvatiti promjene kao nešto normalno i potrebno za što uspješniji rast i razvoj – kako osobni, tako i profesionalni.

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube