Psihologija nogometa

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Nogomet je, barem tako kažu, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ostavimo na trenutak po strani činjenice da je nogomet odavno postao biznis, da su u ovaj planetarno popularan sport ušli milijarderi koji klubove kupuju kao igračke za zabavu, a rascjep između bogatih i siromašnih klubova nikad nije bio veći. Bez obzira na to, nogomet i dalje ima ono nešto što ga razlikuje od ostalih sportova. To nešto su zapravo dvije stvari – neizvjesnost i iščekivanje.

U životu, pa tako i u sportu, ništa nije unaprijed predodređeno, ma koliko god se mi uvjeravali da je tome tako. Ne postoji sudbina! Postoje razni načini kako se u određenim okolnostima može ostvariti neki ishodi. Dok se taj ishod ne dogodi, živimo u neizvjesnosti. U sportu nas upravo neizvjesnost drži „prikovanim“ za uređaj preko kojeg pratimo taj događaj. Neki pritom uživaju u neizvjesnosti, a neki su frustrirani, napeti, dezorijentirani pa možda i ljuti. U svakom slučaju, ljudi se na razne načine suočavaju s neizvjesnošću. Mentalna žilavost je u ovom slučaju ključna komponenta kojom možemo predvidjeti kako će netko reagirati na neizvjesnost, a dobra je vijest da se mentalna žilavost u suradnji sa sportskim psihologom može razvijati. Iskustvom učimo kako se brže i lakše prilagoditi neizvjesnim situacijama kojima je život ispunjen , a posebno sport kao što je nogomet.

Za razliku od ostalih momčadskih sportova koji se također igraju s loptom (npr. rukomet, košarka, vaterpolo, odbojka), u nogometu se promjena rezultata najčešće odvija umjerenom, pa čak i sporom dinamikom. Osim toga, ponekad do samog kraja utakmice (produžetaka) nije jasno hoće li netko pobijediti ili će susret završiti neriješeno. Taj vremenski period ispunjen je iščekivanjem promjene rezultata i konačnog ishoda. Što je taj period duži, emocije su u pravilu intenzivnije i kompleksnije. Zamislite  da vaša omiljena momčad mora ostvariti određeni ishod (najčešće pobjedu) kako bi prošla u nastavak natjecanja. Kako vrijeme odmiče, iščekivanje raste, a s njim i cijela paleta različitih emocija. Nemoguće je u tim trenucima opisati kako se osjećamo. To je „koktel emocija“ koji ćemo probaviti tek kad utakmica završi i kad naš mozak obradi sve što se događalo u tim trenucima.

I zato volimo nogomet. Pun je neizvjesnosti i iščekivanja, emocija i (ne)kontroliranih reakcija, spontanosti i uživanja. Rijetki su trenuci kad ponos suzu krije, ali takve trenutke želimo osjetiti jer to je sport, to je život, to je nogomet!

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube