Komunikacija u sportu

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Komunikacija doslovno znači: podijeliti, učiniti nešto općim ili zajedničkim preko dogovorenog sustava znakova. Komuniciramo riječima, ali i govorom tijela. U sportu često kažemo da se najveći dio komunikacije odvija neverbalno – govorom tijela, grimasama na licu itd. Svatko od nas naučio je koristiti određeni stil komunikacije, no jesmo li svjesni kako možemo unaprijediti svoju komunikaciju?

Zlatno pravilo glasi: govori jasno i glasno jer te druga strana možda neće razumjeti. To vrijedi za bilo koji kontekst u kojem se komunikacija odvija, a posebno za sport gdje često komuniciramo u uvjetima koji otežavaju komunikaciju (buka, udaljenost, vremenski pritisak, intenzivne emocije itd.). 

U ovom članku usmjerit ću se na komunikaciju između trenera i sportaša. Period prije natjecanja ili u pauzi (npr. poluvremenu) treneri nastoje iskoristiti kako bi prenijeli važne informacije svojim sportašima. Pritom je ključno uvažiti još jedno pravilo koje glasi: Manje je više! Dozirajte informacije jer ćete u protivnom (pre)opteretiti radno pamćenje sugovornika i dobiti suprotan učinak – izazvat ćete zbunjenost, frustraciju i osjećaj nemoći. To znači da je potrebno na početku naglasiti najvažnije informacije, a to je obično nešto vezano uz taktiku (plan igre), odnosno ciljeve. Imajte na umu da raspon pažnje sportaša ovisi o dobi te znanju i iskustvu sportaša. Ako trenirate mlađe uzraste koji nemaju puno iskustva, bit će dovoljno da im kažete jedan do dva cilja, dok onim iskusnijim sportašima možete komunicirati tri do pet ciljeva. Neka vaš rječnik bude jasan svima (ili bar većini). Naglasite važne dijelove i pritom napravite kratke pauze u govoru koristeći ih kako biste dali priliku da slušatelj(i) procesuiraju što je rečeno, a sebi na taj način dajete priliku da opažate reakcije slušatelja. Vodite računa da tijekom govora održavate kontakt očima sa sugovornicima i da vaš stav (govor tijela) odražava sadržaj i stil govora. Ako želite energizirati ekipu, govorit ćete glasnije i upotrebljavati motivirajuće rečenice prateći ih energičnim pokretima tijela i lica. Ako pak želite smiriti ekipu na poluvremenu i dati im priliku da se saberu, koristit ćete mekši stil komunikacije, izgovarat ćete riječi ohrabrenja, a vaši pokreti će biti sporiji. 

Imajte na umu da je komunikacija vještina – možete ju uvježbati i s vremenom biti bolji u komuniciranju. Vježbati možete pred ogledalom. U početku će vam biti smiješno i neobično, ali tako se trenira komunikacija. Ako vam je lakše, možete napraviti audio-video snimku i analizirati svoju komunikaciju, odnosno pronaći načine kako unaprijediti sadržaj i stil komuniciranja. Budite dovoljno uporni i rezultati će ubrzo biti vidljivi. 

Foto: NK Varteks Škola nogometa (Facebook stranica)

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube