Tjelovježba i mentalno zdravlje

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Redovita tjelesna aktivnost ima veliku ulogu u životu suvremenog čovjeka, pogotovo u smislu očuvanja i poboljšanja čovjekova psihofizičkog zdravlja. Tjelesno vježbanje od djetinjstva do duboke starosti jedan je od faktora koji izrazito blagotvorno utječu na:

  • zadovoljavanje urođenih potreba za kretanjem, igrom i druženjem
  • stjecanje zdravih navika življenja te pozitivnih stavova i emocija
  • razvoj kondicijskih sposobnosti – izdržljivost, jakost, fleksibilnost, brzina i dr.
  • usvajanje motoričkih znanja – tehnike, izvođenja vježbi i dr.
  • stjecanje teoretskih znanja o utjecaju i važnost vježbanja za zdravlja, doziranju opterećenja, itd.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča svakodnevnu tjelesnu aktivnost umjerenog intenziteta u trajanju od najmanje pola sata (za odrasle osobe), 60 minuta za adolescente i čak 3 sata za djecu u nižim razredima osnovne škole. Ljudsko tijelo je svojevrsni stroj za vježbanje i nije nam potrebno odlaziti u teretane kako bismo napravili dobar trening. Dovoljno je da koristimo snagu i težinu vlastitog tijela.

S psihološkog stajališta posebno je važno postavljati realne i dostižne ciljeve te biti ustrajan u njihovom ostvarivanju. Ljudi često griješe jer si postave preambiciozan (nerealan, nedostižan) cilj i odustanu. Osim toga, važno je biti ustrajan u vježbanju i oduprijeti se vanjskom pritisku okoline koja će u početku biti iznenađena promjenom u našem ponašanju. Ne moramo se obazirati na komentare i pitanja drugih – ako smo čvrsto odlučili da ćemo se pokrenuti, nitko i ništa nas ne može zaustaviti.

Budite pažljivi s opterećenjem treninga bez obzira bavite li se rekreativno sportom ili ste aktivni sportaš. Potražite savjet stručnjaka ovisno o vrsti promjene koju želite ostvariti. Kineziolozi vam mogu pomoći u izradi plana i programa treninga te pažljivo dozirati opterećenje kako biste prevenirali ozljede i spriječili pretjerani umor. U psihološkom smislu, potrebno je napraviti pauzu u procesu treniranja kako biste izbjegli mentalni umor i osjećaj frustracije jer ne možete ostvariti neke ciljeve. Ponekad je upravo odmor najbolji trening – pažljivim raspolaganjem mentalne energije postići ćete osjećaj uspješnosti i uživanja, a istovremeno spriječiti ozljede.

Ne zaboravite na pravilnu prehranu jer uz pravilnu i uravnoteženu prehranu vaše tijelo će imati dovoljno energije i izvedba će biti bolja. Ovisno o intenzitetu treninga, potrebno je unositi pravilan omjer ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Međutim, važno je i vrijeme kad ćete pojesti obrok i način kako ćete ga konzumirati. Cijenite hranu koju ste spremili (ili kupili) i uživajte u njoj. Izbjegavajte jesti na brzinu i dajte organizmu vremena da hranu prikladno probavi i pretvori u energiju.  

Uvažavajući ovih nekoliko savjeta povećat ćete vjerojatnost ostvarivanja ciljeva i uživanja u tjelovježbi. Svaki dan pokušajte biti najbolja verzija sebe. S vremenom ćete se osjećati zadovoljno i uspješno što je dokaz očuvanja mentalnog zdravlja.

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube