Mentalitet pobjednika

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

“Sve je to u glavi!” izreka je koju katkad čujemo kao opravdanje za (ne)uspjeh sportaša. U domeni psihološke pripreme zaista ima puno prostora za napredak i potražnja za sportskim psiholozima polako, ali sigurno, raste. Postajemo svjesniji da razliku često čini “mišić” koji teži skoro 1,5 kg i nalazi se unutar naše lubanje, a često ga uzimamo zdravo za gotovo. Upravo tamo leži ogroman potencijal za promjenu, rast i razvoj.

U psihologiji su u posljednjih stotinu godina na važnosti dobivale teorije koje objašnjavaju i (još važnije!) predviđaju ponašanje ljudi. U sadašnje vrijeme dominantne su kognitivno-bihevioralne teorije koje u vezu dovode naše misli i ponašanje, odnosno u obzir uzimaju i emocije kao posljedicu našeg mišljenja. Naglasak je na sadržaju naših misli, odnosno načinu kako doživljavamo svijet oko sebe. No, svijet oko nas često je surov, a uvjeti u kojima radimo neke pojedince sputavaju, a neke motiviraju da se potrude još više. Očigledno postoji “ono nešto” što razlikuje svakog od nas u smislu prilagodbe na uvjete i okolnosti koje imamo na raspolaganju kako bismo nešto postigli.

U svakom sportu mogli bismo pronaći nekoliko primjera poznatih sportaša koji su, usprkos nedostatnim uvjetima, postigli iznimne rezultate. Koja je njihova tajna? Što im je dalo snagu?

Odgovor na ova i slična pitanja leži u načinu doživljavanja životnih okolnosti. Prepustimo li se negativnom razmišljanju i usmjeravanju pažnje na otegotne okolnosti, dovodimo se u opasnost da upravo te okolnosti kontroliraju naš trud, umjesto obratno. Mi smo ti koji se svojim trudom i pristupom moramo prilagoditi i iskoristiti svoje (često skrivene) potencijale. Svaku prepreku treba doživjeti kao izazov i istovremeno se hrabriti iskustvom (svojim i tuđim) u sličnim situacijama. Često zanemarujemo kakve smo sve izazove uspješno riješili i ostvarili uspjeh u neizvjesnim situacijama.

Postoje brojna istraživanja o tome kako ljudi stvarajući negativne očekivanja nesvjesno usmjeravaju ponašanje upravo na način da se takva negativna očekivanja i ostvare. Termin samoispunjavajuća proročanstva tumači upravo takva očekivanja. Nismo ni svjesni koliko nas takva razmišljanja koče u razvoju. Oduprijeti se takvom razmišljanju nije lako, no napravimo li iskorak u pravom smjeru, već smo odradili pola posla.

Evo jedna praktična vježba. Pokušajte u sljedećih tjedan dana voditi dnevnik negativnih misli (očekivanja). Upisujte (primjerice na papir, u bilješke na mobitelu ili računalu i sl.) što očekujete da će se dogoditi u određenim, vama važnim situacijama i stupanj uvjerenja u to očekivanje (npr. od 1 do 10). To neka budu svakodnevne situacije, odnosno nešto što vas brine, a vezano je uz događaje, ljude ili pojave koje bi se mogle uskoro dogoditi. Osmi dan pročitajte što ste napisali i koja od tih negativnih predviđanja su se ostvarila. Vjerojatno ćete doći do zapanjujućeg saznanja. Samo nekolicina, ako i toliko, od vaših negativnih predviđanja će se ustvari i dogoditi! Što vam to govori? Koliko (mentalne) energije nepovratno trošimo brinući o stvarima nad kojima nemamo (ili imamo vrlo malo) kontrolu?

Mentalitet pobjednika je takav da se svaka situacija doživljava kao izazov. “Kad zapne, ti zapni još više!” reći će oni koji žive za takve (ne)prilike u kojima mogu testirati vlastite granice koje su često produkt naših negativnih misli i manjka samopouzdanja. Nitko ne poznaje vaš život bolje od vas samih. Savladane prepreke neka vam daju snagu, a ciljevi koje si zadate neka budu dostižni, ali malo iznad vaše trenutne razine. To vam jamči bolji fokus i usmjeravanje resursa na ono što je vama bitno.

Nema labavo! Ne posustajte kad je teško nego probudite u sebi prkos. Usmjerite se na ono što možete kontrolirati i sjetite se da je svaki dan prilika za napredak. Rezultati će to pokazati na dan kad se poklope određene okolnosti, ali to neka bude još jedan motiv više da se te okolnosti poklope što prije. Možda je baš danas taj dan. Iskoristi ga!

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube