U kojem si ti filmu?

🖋 Piše: Matej Fiškuš, sportski psiholog

Često tijekom sastanka sa sportašima analiziramo izvedbu na nekom treningu ili natjecanju. To radimo kako bismo unaprijedili izvedbu, odnosno stavili na papir sve elemente izvedbe koji su bili zadovoljavajući, ali i one koji su mogli biti bolji. Ponekad se služimo i video zapisima kako bi olakšali cijeli proces.

Analiza je korisna iz nekoliko razloga. Svaki sportaš posjeduje određenu količinu samokritičnosti. Redovitom analizom radimo na razvoju iste te nastojimo što objektivnije sagledati događaj koji analiziramo. Cilj nam je u sljedećoj prilici (natjecanju) ponoviti one elemente izvedbe koji su bili sukladni našim očekivanjima, ali i ostvariti ona očekivanja koja nismo uspjeli na prethodnom natjecanju.

Još jedna korist od analize je da pomaže u postavljanju ciljeva i pozitivno djeluje na unutarnju motivaciju. Elemente izvedbe koji su mogli biti bolji uzimamo kao ciljeve koje želimo ostvariti vodeći pritom računa da su to realni i dostižni ciljevi. Na taj način se usmjeravamo na sebe i na vlastiti napredak. Želimo biti bolji i popraviti svoju izvedbu bez obzira na ishod natjecanja, odnosno konačan rezultat.

Postavljeni ciljevi pozitivno utječu i na koncentraciju sportaša jer u svakom trenutku sportaš zna što treba raditi i kako prilagoditi svoju izvedbu da ostvari zadani cilj. Što više ciljeva ostvarimo, to je veća vjerojatnost da ćemo podići samopouzdanje i osjećati se zadovoljnije. Ovo je preduvjet za razvoj rastućeg mentalnog sklopa čije su odlike kvalitetni, realni ciljevi, unutarnja motivacija i visoko samopouzdanje.

U kojem si ti filmu? Gledaš li sebe kao pozitivca koji se bori svim sredstvima do ostvari svoje ciljeve ili dozvoljavaš da te loša izvedba “izbaci iz takta”? Moj ti je savjet da u svakoj prilici pronađeš nešto pozitivno u svojoj izvedbi i pokušaš to unaprijediti, ali pritom ostani zadovoljan s onim što si ostvario. Pohvali se za dobru izvedbu i svaki dan u kojem napraviš nešto korisno za sebe i svoj napredak. Postoji izreka koja kaže: “Ne može svaki dan biti dobar, ali može biti nešto dobro u svakom danu”. Vjeruj mi da takav film želiš gledati!

Please follow and like us:
error

Sviđa ti se članak? Podijeli ga :)

Facebook
YouTube